Ο Τραμπ μας κήρυξε εμπορικό πόλεμο: η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στο μέλλον της!

Εν μέσω της χαοτικής απομάκρυνσης από τη διεθνή συνεργασία και το κράτος δικαίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε, μονομερώς και απερίσκεπτα, να ανατρέψει τη διεθνή εμπορική τάξη.

8 Απρ 2025
trump tariffs table white house

Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Μάρτιο, οι δασμοί σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από μια πληθώρα χωρών (20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα) από τις 2 Απριλίου, αλλά και οι απειλές οικονομικού εξαναγκασμού προς τη Δανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να «αγοράσουν τη Γροιλανδία», έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απρόβλεπτη, που προκαλεί πτώση στα χρηματιστήρια, και υπονομεύει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Ήδη, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη καταρρέει σε πολλούς τομείς, με διαδοχικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.

Οι εμπορικοί πόλεμοι, παρά τον ισχυρισμό του Τραμπ, ότι είναι «εύκολο να κερδηθούν», αποτελούν ένα σενάριο στο οποίο όλοι χάνουν. Τα περιττά εμπορικά εμπόδια αυξάνουν το κόστος των συναλλαγών, μειώνουν την αποδοτικότητα των αγορών και περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη καινοτομία. Οι επιβληθέντες δασμοί θα οδηγήσουν επίσης σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, και θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με τον όγκο του εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ να αγγίζει το εκπληκτικό ποσό των €1,6 τρισεκατομμυρίων το 2023, ένας εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη θα πλήξει και τις δύο οικονομίες. Ωστόσο, η ΕΕ οφείλει να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς με τα δικά της μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Καλούμε την ΕΕ να υιοθετήσει μια ελεγχόμενη και στοχευμένη προσέγγιση που θα προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομική ανθεκτικότητα και θα προωθήσει τη στρατηγική ανεξαρτησία σε βασικές τεχνολογίες και πρώτες ύλες.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ είναι σαφές σημάδι πως η ΕΕ, ως βασικός υπερασπιστής της διεθνούς έννομης τάξης, θεωρείται πλέον ιδεολογικός ανταγωνιστής και όχι εταίρος των ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς για αυτή τη στροφή: το τμήμα της διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει μειωθεί δραματικά, και οι πόλεμοι δασμών είναι μόνο ένα σύμπτωμα αυτής της πραγματικότητας. Με το ευρύ της δίκτυο διεθνών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, η ΕΕ, μαζί με ομοϊδεάτες εταίρους όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, μπορεί και οφείλει να κρατήσει ζωντανή την ιδέα ενός κόσμου βασισμένου στη συνεργασία. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από την ευημερίας της ΕΕ.