Οικονομία

Η ελληνική οικονομία μαστίζεται από μία σειρά προβλημάτων: χαμηλή παραγωγικότητα, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αδιαφανές θεσμικό πλαίσιο, διαφθορά. Και βέβαια, ένα βαριά πάσχον, χρονοβόρο και αντιπαραγωγικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης ως μόνιμη τροχοπέδη και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας που βρίσκεται στην αυτοαπασχόληση και την άτυπη οικονομία.

Ως αποτέλεσμα, παρόλο που η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κομμάτι μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της παρέχει. Αυτό διότι η πλειονότητα των επιχειρήσεών της είναι πολύ μικρές και εσωστρεφείς. Το θεσμικό πλαίσιο και τα κίνητρα, είτε αρνητικά είτε θετικά, δεν παρέχονται ώστε οι πιο υγιείς από αυτές να μεγεθυνθούν, να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες στην παραγωγή τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να γίνουν ανταγωνιστικές.  Απεναντίας, η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος λειτουργίας τους. Επιπροσθέτως, η έλλειψη ενός διαφανούς ανταγωνιστικού πλαισίου έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή ποιότητα και το υψηλό κόστος αγαθών και υπηρεσιών.

Όλα αυτά είναι απόρροια της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα τολμηρό μακροχρόνιο σχέδιο για την ανάπτυξή της. Σχέδιο που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει προκλήσεις που για να ξεπεραστούν θα απαιτηθεί προσπάθεια από όλους και για πολλά. Και αυτό γιατί μετά την έξοδό της από το μνημόνιο η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας έως ότου εξοφλήσει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει. Ταυτόχρονα υπάγεται και στους δημοσιονομικούς κανόνες του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.  Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, λοιπόν, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.  

Στην κατάσταση που έχει, λοιπόν, περιέλθει η χώρα εύκολες και ευχάριστες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν υπάρχουν.  Υπάρχει ανάγκη για μία συνολική αντιμετώπιση τους και σε αυτό αποσκοπούν οι προτάσεις του Βολτ.


Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη

Στόχος μας είναι η ανάδειξη αποδοτικών επιχειρήσεων μέσα από ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Συχνά, όμως, αυτές οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία για να μεγενθυθούν, ώστε να είναι πιο αποδοτικές και εξωστρεφείς.

Υποδομές & Μεταφορές

Για την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, ύστερα από μία 15ετία αποεπένδυσης, η Ελλάδα χρειάζεται να εκσυγχρονίσει κρατικές υποδομές σε μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα ενέργειας και επικοινωνιών, και δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Για την ταχύτερη και ποιοτικότερη μετάβαση προτείνεται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να αποκτήσει ευρύτερη εφαρμογή στην υλοποίηση και συντήρηση δημόσιων υποδομών και δημοσίων έργων, με το Δημόσιο να λαμβάνει μέρος των κερδών και να εποπτεύει μέσω ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών. Ταυτόχρονα, σε έργα με μεγάλες εξωτερικότητες, όπως τα ΜΜΜ, θα πρέπει το κράτος να επενδύει λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το στενό κέρδος της επένδυσης, αλλά και τη συνολική αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 


Τουρισμός

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η εκτεταμένη ακτογραμμή και το φυσικό περιβάλλον της χώρας είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η προσφορά του τουριστικού προϊόντος κινητοποιεί μεγάλο εύρος επιμέρους οικονομικών δραστηριοτήτων. Ως αποτέλεσμα, ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της ελληνικής οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Χρειάζεται λοιπόν με καλά επεξεργασμένες πολιτικές, να αντιμετωπιστούν υπαρκτές δομικές αδυναμίες του, ώστε να προστατευτεί και να ενδυναμωθεί έναντι μελλοντικών προκλήσεων. 


Γεωργία

Το Βολτ προωθεί μία αγροτική πολιτική στην οποία η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος δεν θα γίνεται μέσω επιδοτήσεων αλλά μέσω αύξησης της αξίας των αγροτικών προϊόντων. Αυτό θα επιτευχθεί με την βελτίωση της επωνυμίας των αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην ποιότητα και στη σταθερότητα της παραγωγής και όχι στην ποσότητα. Αυτό προϋποθέτει τη βελτίωση της τεχνολογίας παραγωγής, της εκπαίδευσης των εργαζομένων ατόμων και των όρων εμπορίας επώνυμων Ελληνικών προϊόντων. Αυτό βασίζεται στη βελτίωση των όρων λειτουργίας των συνεταιρισμών. Για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και του περιβάλλοντος προωθούμε και πολιτικές βελτίωσης της χρήσης υδάτινων πόρων. Τέλος, υποστηρίζουμε πολιτικές αρνητικών και θετικών κινήτρων για την αξιοποίηση ακαλλιέργητων καλλιεργήσιμων  εκτάσεων.

Ναυτιλία

Η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνόκτητου στόλου, καθώς και η επιλογή της ελληνικής σημαίας, αποτελούν καθοριστική παράμετρο για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της ναυτιλίας στον τόπο μας. Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του Βολτ για την ελληνική ναυτιλία αποτελεί η χάραξη ενός στρατηγικού εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας με 10ετή ορίζοντα. Στόχος, η αναζωογόνηση αυτού του τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας, στον οποίο η χώρα μας έχει μεγάλο σχετικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες συγκοινωνίας και εμπορίου, με πλοία ακτοπλοΐας, της νησιώτικης Ελλάδας με τα χερσαία λιμάνια της χώρας, καθώς και μεταξύ των νησιών, αποτελούν σημαντικό στόχο, τόσο για την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τους καλοκαιρινούς μήνες με το τουριστικό κύμα, καθώς και για τις άγονες γραμμές.


5+1 προκλήσεις

Το Βολτ Ευρώπης καθόρισε 5+1 θεμελιώδεις προκλήσεις που θεωρεί πως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, άρα στην Ευρώπη συνολικά.

Γιατί 5+1 προκλήσεις;

Οι 5 προκλήσεις είναι βασικά οι ίδιες για κάθε χώρα, αλλά η εφαρμογή τους προσαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η πρόκληση +1, η πρότασή μας για μεταρρύθμιση και ενίσχυση της ΕΕ, είναι πανομοιότυπη σε όλα τα εθνικά μας προγράμματα.

Οι 5+1 προκλήσεις (αγγλικά)
  • 01

    Έξυπνο Κράτος

    Η εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση είναι στοιχεία κλειδιά του 21ου αιώνα

  • 02

    Οικονομική Αναγέννηση

    Μια καινοτόμος οικονομία πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός της προόδου της κοινωνίας

  • 03

    Κοινωνική Ισότητα

    Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω – ανεξάρτητα από το φύλο, το εισόδημα, τη θρησκεία ή την καταγωγή του

  • 04

    Παγκόσμια Ισορροπία

    Θέτουμε την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων

  • 05

    Ενδυνάμωση των πολιτών

    Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την πολιτική πέρα από την απλή εκλογική τους συμμετοχή

  • +1

    Μεταρρύθμιση της ΕΕ

    Αγαπάμε την ΕΕ – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης