Το Βολτ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
Συνεχίζονται οι τεράστιες καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, που παρατηρούνται στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων "Εξοικονομώ" και έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες...
Για το λόγο αυτό, η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έθεσε το στόχο εκμηδένισης των ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να παραμείνει αρκετά κάτω της κρίσιμης τιμής του 1.5°C. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 έθεσε ως μία από τις έξι προτεραιότητές της, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal). Στόχος της συμφωνίας είναι να μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, ως το 2040, περιλαμβάνοντας όλους τους τομείς της οικονομίας, με δίκαιο, ανταγωνιστικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού κι επομένως οι πολιτικές της χώρας σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος θα πρέπει να εναρμονίζονται με αυτό το στόχο, όπως και με τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βολτ θεωρεί ως ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η κλιματική κρίση δε γνωρίζει από εθνικά σύνορα και εξ' ου προτείνουμε να ληφθούν πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, διεκδικούμε και στοχεύουμε σε 100% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2040. Η λήψη μέτρων θα πρέπει να διαπερνά όλα τα επίπεδα και πεδία πολιτικών αποφάσεων από δημοτικές και τοπικές πρωτοβουλίες μέχρι ευρωπαϊκές οδηγίες, από την κλιματική και περιβαλλοντική εκπαίδευση μέχρι την ενεργειακή μετάβαση.
To Βολτ κατανοεί πως ο στόχος περί 100% μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2040 απαιτεί την ανάπτυξη πολλαπλών μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία), με παράλληλη εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, πράσινο υδρογόνο), δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και βεβαίως αποτελεσματική εξοικονόμηση ενέργειας και ένα Γενικευμένο Ευρωπαϊκό Δίκτυο με ελεύθερη και δίκαιη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, το Βολτ αναγνωρίζει τη συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης ως σύνολο, δεν θεωρεί όμως ανάπτυξή της στη χώρα μας δυνατή και συμφέρουσα.
Ταυτόχρονα προωθούμε πολιτικές για την προστασία του πληθυσμού από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολιτικές για την εργασία των τομέων που θα χτυπηθούν, καθώς και πολιτικές προώθησης λιγότερο ενεργοβόρων τεχνολογιών όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και τα ποδήλατα.
Το Βολτ Ευρώπης καθόρισε 5+1 θεμελιώδεις προκλήσεις που θεωρεί πως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, άρα στην Ευρώπη συνολικά.
Γιατί 5+1 προκλήσεις;
Οι 5 προκλήσεις είναι βασικά οι ίδιες για κάθε χώρα, αλλά η εφαρμογή τους προσαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η πρόκληση +1, η πρότασή μας για μεταρρύθμιση και ενίσχυση της ΕΕ, είναι πανομοιότυπη σε όλα τα εθνικά μας προγράμματα.
Η εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση είναι στοιχεία κλειδιά του 21ου αιώνα
Μια καινοτόμος οικονομία πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός της προόδου της κοινωνίας
Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω – ανεξάρτητα από το φύλο, το εισόδημα, τη θρησκεία ή την καταγωγή του
Θέτουμε την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων
Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την πολιτική πέρα από την απλή εκλογική τους συμμετοχή
Αγαπάμε την ΕΕ – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης