Φορολογία, Εργασία, Πρόνοια

Η ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη και από τα χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης νέων ατόμων και γυναικών. Η δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας δυσχεραίνεται από την τεράστια φοροασφαλιστική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού φορολογικού μοντέλου που πριμοδοτεί την αυτοαπασχόληση και αδυνατή να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καθώς και τόσο της ανάγκης αποπληρωμής του δεύτερου μεγαλύτερου κρατικού χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στον κόσμο όσο και την υποστήριξη της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος (η οποία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης). Το τελευταίο έχει ως περαιτέρω αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας.

Βασικός  στόχος των πολιτικών μας είναι η δραστική αύξηση της απασχόλησης, με μείωση της ανεργίας όχι μόνο στα επίπεδα πριν την κρίση αλλά μακροχρόνια κάτω του 5%. Σημαντικό ρόλο σε για εμάς παίζει η ραγδαία αύξηση της απασχόλησης των νέων ατόμων και των γυναικων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των μισθών, μειώνοντας το ποσοστό του πληθυσμού που εργάζεται για τον κατώτατο μισθό. Ταυτόχρονα αποσκοπούμε στην αναμόρφωση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας, ώστε να είναι αποδοτικό και η προστασία του να είναι καθολική.

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας για την αποπληρωμή του χρέους, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πιο αποδοτικού φορολογικού συστήματος που θα υποβοηθήσει την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Οι πολιτικές μας δίνουν έμφαση στη μείωση της φοροασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, στη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για την υγιή επιχειρηματικότητα, στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της κάλυψης του ασφαλιστικού συστήματος και στη δημιουργία ενός καθολικού εγγυημένου εισοδήματος.


Προτάσεις πολιτικής για Εργασία, Φορολογία και Ασφαλιστικό

5+1 προκλήσεις

Το Βολτ Ευρώπης καθόρισε 5+1 θεμελιώδεις προκλήσεις που θεωρεί πως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, άρα στην Ευρώπη συνολικά.

Γιατί 5+1 προκλήσεις;

Οι 5 προκλήσεις είναι βασικά οι ίδιες για κάθε χώρα, αλλά η εφαρμογή τους προσαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η πρόκληση +1, η πρότασή μας για μεταρρύθμιση και ενίσχυση της ΕΕ, είναι πανομοιότυπη σε όλα τα εθνικά μας προγράμματα.

Οι 5+1 προκλήσεις (αγγλικά)
  • 01

    Έξυπνο Κράτος

    Η εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση είναι στοιχεία κλειδιά του 21ου αιώνα

  • 02

    Οικονομική Αναγέννηση

    Μια καινοτόμος οικονομία πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός της προόδου της κοινωνίας

  • 03

    Κοινωνική Ισότητα

    Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω – ανεξάρτητα από το φύλο, το εισόδημα, τη θρησκεία ή την καταγωγή του

  • 04

    Παγκόσμια Ισορροπία

    Θέτουμε την Ευρώπη προ των ευθυνών της για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων

  • 05

    Ενδυνάμωση των πολιτών

    Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την πολιτική πέρα από την απλή εκλογική τους συμμετοχή

  • +1

    Μεταρρύθμιση της ΕΕ

    Αγαπάμε την ΕΕ – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης