Εργασία & Πρόνοια
Ταυτόχρονα με την μείωση της φοροασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας που θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, προωθούμε μέτρα που θα αυξάνουν και τα κινητρα για εργασία, χωρίς όμως να μειώνουν την προστασία των εργαζομένων ατόμων. Επίσης στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων ατόμων.
Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα η εργασία να παρέχει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλους και όλες. Για αυτό προωθούμε αλλαγή του τρόπου ορισμού του κατώτατου μισθού, που θα τον αποδεσμεύει από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων και θα εξασφαλίζει τη ευπρεπή διαβίωση των εργαζομένων ατόμων.
Προωθούμε επίσης την ριζική αλλαγή του συστήματος πρόνοιας, με τρόπο που θα το καταστήσει καθολικό και θα απλοποιεί την επιδοματική πολιτική. Η τελευταία συχνά χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις για εκλογικές σκοπιμότητες, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.
Προτάσεις πολιτικής
Σύνδεση του κατώτατου μισθού με το μέσο εισόδημα, με αυτόματη αύξησή του κάθε χρόνο, ώστε η αναλογία τους να παραμένη σταθερή. Από τη μία, ένας υπερβολικά υψηλός κατώτατος μισθός σε σχέση με το μέσο μισθό, αυξάνει το κόστος εργασίας, μειώνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από την άλλη τα κατώτερα οικονομικά στρώματα πρέπει λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο από την ανάπτυξη της οικονομίας. Η διασύνδεση κατώτατου μισθού και μέσου εισοδήματος εξασφαλίζει την κατάλληλη ισορροπία των δύο.
Νομοθετικές ρυθμίσεις για μετατροπή της αυτοαπασχόλησης σε μισθωτή εργασία όπου υφίσταται μόνιμη εργασιακή σχέση. Σήμερα διάφοροι άνθρωποι που εργάζονται πρακτικά ως μισθωτοί αναγκάζονται να κόβουν μπλοκάκι, χάνοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Επιδοτούμενα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για φοιτητές (εντός του ν+2 ή σε μεταπτυχιακό), με το χρόνο εργασίας να μετράει στα εργασιακά τους δικαιώματα. Στόχος των προγραμμάτων αυτών η σύνδεση των ατόμων που φοιτούν με την αγορά εργασίας και η θέσπιση κινήτρων στις επιχειρήσεις να τους προσλάβουν και να διατηρήσουν τη θέση τους.
Απόλυτη κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών και ολοήμερου σχολείου. Στόχος η δυνατότητα εργασίας και όλων των γονέων. Το μέτρο αυτό θα υποβοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την απασχόληση των γυναικών, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένονται από την κοινωνία να αναθρέψουν τα παιδιά.
Υποχρεωτικός διαχωρισμός φορολογικού εισοδήματος ζευγαριών, ώστε να μειωθούν τα αντικίνητρα για την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Σταδιακή (και όχι απότομη) μείωση του επιδόματος ανεργίας για άτομα που βρίσκουν εργασία περιορισμένου χρόνου. Η απότομη διακοπή του επιδόματος ανεργίας σε άτομα που βρίσκουν δουλειά μερικής απασχόλησης είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο για αυτού του είδους της εργασίας. Η σταδιακή, μόνο, μείωσή του ανάλογα με το συνολικό εισόδημα μειώνει αυτό το αντικίνητρο με πολλαπλά αποτελέσματα: μειώνει τον αριθμό των ατόμων για τα οποία το κράτος πληρώνει το ολόκληρο το επίδομα, αυξάνει το εισόδημα εργαζομένων ατόμων σε μερική απασχόληση, αυξάνει το κίνητρο για επίσημη (αντί για μαύρη) εργασία.
Θεσμοθέτηση ενός Καθολικού Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΕ) στο 50% του κατώτατου μισθού που θα απλοποιήσει το σημερινό σύστημα επιδομάτων. Το ΚΕΕ θα μειώνεται σταδιακά με την εύρεση εργασίας όπως και το επίδομα ανεργίας. Όταν επιτευχθεί η ραγδαία αύξηση της απασχόλησης η μείωση θα πάψει να ισχύει, ώστε το ΚΕΕ να είναι καθολικό, ανεξαρτήτως εισοδήματος και εργασίας. Το ΚΕΕ θα λαμβάνεται από όλους τους Έλληνες πολίτες: για όσους παρουσιάζουν υψηλά εισοδήματα θα αφαιρείται κλιμακωτά από την φορολογία, ενώ θα είναι αφορολόγητο για μικρότερα εισοδήματα.