Προτάσεις πολιτικής για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα
Για την ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική το Βολτ Ελλάδας προτείνει τα εξής:
Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την ομογένεια και δημιουργία παγκόσμιου δικτύου ιδρυμάτων διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Διεθνή πρωτοβουλία για την επέκταση του ορισμού του αρχιπελαγικού κράτους σε χώρες που μεγάλο μέρος της επικράτειάς τους αποτελείται από νησιωτικά πλέγματα, όπως η Ελλάδα.
Συνέχιση της οριοθέτησης των θαλασσίων ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.
Ανάδειξη των ελληνοτουρκικών διαφορών ως θεμάτων ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού που θα προστατεύει όλη την επικράτεια της Ένωσης. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Μπορεί όμως να το πετύχει με καλύτερο τρόπο:
Με δραστικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να αξιοποιούνται οι δεξιότητές του και να πάψουν τα βύσματα.
Με καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση για μόνιμους οπλίτες και ορθολογική αξιοποίηση των ικανοτήτων των κληρωτών.
Με δημόσια συζήτηση για μείωση της στρατιωτικής θητείας σε συνδυασμό με πιθανή στράτευση των γυναικών.
Με νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε η θητεία να μην αποτελεί εμπόδιο στην αγορά εργασίας και απλούστευση της διαδικασίας εναλλακτικής θητείας.
Το Βολτ στηρίζει τις προσπάθειες διαλόγου για δίκαιη λύση του Κυπριακού και κρίνει θετικά τις πρωτότυπες προτάσεις του Βολτ Κύπρου για δικοινοτική ομοσπονδία με μια κοινή ομοσπονδιακή ζώνη.
Το Βολτ καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κάθε διπλωματική προσπάθεια για άμεση λήξη των εχθροπραξιών, εν γνώσει των δυσκολιών που αυτό συνεπάγεται. Ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεών μας με τη Ρωσία απαιτεί την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας και εντείνει την ανάγκη ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βολτ συντάσσεται με τις δημοκρατικές δυνάμεις στις χώρες που ήδη είναι υποψήφια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη τη διαδικασια μέχρι την επίτευξη του στόχου της προσχώρησης των κρατών αυτών σαν μέλη της. Θα υποστηρίξει με τον ίδιο τρόπο όσες χώρες βρίσκονται στην ήπειρό μας, που θα το επιδιώξουν στο μέλλον, εφόσον αποδέχονται τις προϋποθέσεις που ισχύουν ή που θα διαμορφωθούν. Ταυτόχρονα όμως προωθεί την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν μπορεί να επέλθει δίχως σημαντικές αλλαγές στις υπάρχουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες.