Αστεγία
Προτάσεις Πολιτικής Αντιμετώπισης της Αστεγίας
Βασισμένη στη λογική πως οι Έλληνες πολίτες είναι σε μεγάλο ποσοστό κάτοχοι ακίνητης περιουσίας κατοικιών, κάθε σύγχρονη πολιτική για τους αστέγους υπήρξε άκαιρη. Παραδείγματος χάριν, καμία απογραφή πληθυσμού δεν συμπεριέλαβε ερωτήσεις για τους αστέγους. Έτσι, η αντιμετώπιση της αστεγίας κατέστη αντικείμενο προγραμμάτων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με εξαίρεση ελάχιστους μεγάλους δήμους της χώρας. Η συστηματική αντιμετώπιση της αστεγίας άρχισε μόνο πρόσφατα, με την ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.
Κατεύθυνση πολιτικών του Βολτ
Ο ορισμός του άστεγου ατόμου σύμφωνα με την τυπολογία "Ethos" της Ε.Ε., περιλαμβάνει:
1. ανθρώπους στον δρόμο
2. ανθρώπους στεγασμένους σε προσωρινές και ακατάλληλες κατασκευές
3. ανθρώπους σε κατοικίες χωρίς νερό και ηλεκτρικό, κ.α.
4. ανθρώπους σε καθεστώς έξωσης και απειλής ως προς την παραμονή τους εκεί
Θεωρούμε βασική την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αστέγων.
Το Βολτ υποστηρίζει ως μακροπρόθεσμη λύση της αστεγίας την εύρεση εργασίας, ώστε τα άστεγα άτομα να αποκτήσουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την επαρκή διαβίωσή τους. Αυτό, όμως, προϋποθέτει αρχικά την άμεση αντιμετώπιση της αστεγίας και την ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των αστέγων.
Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, το Βολτ προωθεί τη διάθεση ακινήτων, εκ μέρους των δήμων ή κοινωνικών και άλλων επιχειρήσεων που τα κατέχουν, αντί για τη δημιουργία κοιτώνων μαζικής φιλοξενίας που διαιωνίζουν τον ιδρυματισμό.
Προτάσεις πολιτικής
Ενσωμάτωση του άστεγου πληθυσμού στις απογραφές.
Ειδικά προγράμματα αρωγής, στέγασης και στήριξης των αστέγων ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες και περιστάσεις κάθε ατόμου.
Καταγραφή και διάθεση στους δήμους κατάλληλων κτιρίων του δημοσίου που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τα κτίρια αυτά θα διατίθενται, είτε ολόκληρα είτε ένα κομμάτι τους, στους αστέγους, οι οποίοι σε συνεργασία με τους δήμους θα καλούνται να τα κατοικήσουν και, αν έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν στην ανακαίνισή τους.
Καταγραφή υφιστάμενων κοινοτήτων συμβίωσης και φιλοξενίας αστέγων.
Αύξηση και καλύτερη στόχευση παροχής Ευρωπαϊκών κονδυλίων σε κοινότητες και δήμους, για τη στέγαση, την ιατρική και κοινωνική στήριξη αστέγων.
Μεσοπρόθεσμη υποστήριξη αστέγων που βρίσκουν εργασία, ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν εκτός αστεγίας.