Χρήση ουσιών
Προτάσεις Πολιτικής για την Χρήση Ουσιών
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή πολιτικών για τις ψυχοδραστικές ουσίες στην Ελλάδα, ο απολογισμός είναι τραγικός. Η χρήση ουσιών είναι ποινικοποιημένη, όπως και η κατοχή και η εμπορία. Το αποτέλεσμα: κοντά στα 2/3 των φυλακισμένων στη χώρα είναι κατάδικοι σχετικοί με υποθέσεις ουσιών, ενώ η χρήση ουσιών είναι πολύ διαδεδομένη, η εύρεση και αγορά τους πολύ εύκολη, η άγνοια σχεδόν πλήρης και η κατάσταση των χρηστών δραματική.
Νέες ουσίες προωθούνται στην αγορά με απελπιστικά αποτελέσματα για τους χρήστες, που παραμένουν στιγματισμένοι και απομονωμένοι, στο έλεος των εμπόρων και των ασθενειών. Πρόσφατες έρευνες του ΕΚΠΑ δείχνουν πως οι άστεγοι χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν από τις υψηλότερες θνησιμότητες στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Αυτή τη στιγμή, η πολιτεία χρησιμοποιεί μόνο δύο, άκρως ανεπαρκή, εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος: την απαλλαγή από τη χρήση με το λεγόμενο “στεγνό πρόγραμμα” του ΚΕΘΕΑ, και τη θεραπεία με υποκατάστατα του ΟΚΑΝΑ. Η οργάνωση όμως και των δυο αυτών θεσμών είναι αναχρονιστική και αναξιολόγητη. Τα προγράμματα δεν ανανεώνονται και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικές.
Κατεύθυνση πολιτικών του Βολτ
Το Βολτ υποστηρίζει ότι δεν είναι η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών που στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των χρηστών, αλλά ο κρατικός πόλεμος κατά των ναρκωτικών, που έχει γίνει πόλεμος εναντίων τους. Εμείς, προωθούμε μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση πολιτικής: αποποινικοποίηση, απενοχοποίηση, ενημέρωση, θεραπείακαι αποστιγματισμό.
Η εξουσιοδότηση και ενδυνάμωση των πολιτών, σύμφωνα με τις αρχές του Βολτ, σημαίνουν ειλικρινή ενημέρωση και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του χώρου.
Προτάσεις πολιτικής
Πλήρης αποποινικοποίηση ουσιών με δυνατότητα νόμιμης προμήθειας, κατοχής και χρήσης μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση.
Κρατική, συνολική μέριμνα για τα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, αστεγίας, και εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, στην προσπάθεια εξασφάλισης της χρήσης τους.
Συμμετοχή του Δικτύου Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών στο Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του θέματος.
Κρατικές παρεμβάσεις για την άρση του στίγματος που καθορίζει τη ζωή των χρηστών.